همانطور که مواد شوینده صنعتی کاربرد های فراوانی در زندگی بشر دارد، می توانند آسیب زا نیز باشند. از این رو اقدامات امنیتی صحیحی به منظور پیشگیری و درمان این آسیب ها وجود دارند که توجه به آن ها ضامن سلامتی فرد خواهد بود. این موضوع در اروپا و کشور های پیشرفته صنعتی دارای اهمیت ویژه ای می باشد و از این رو، برای آن ها قوانینی لازم الاجرا تدوین گردیده است. به عنوان مثال، استفاده از تجهیزات ایمنی نظیر دستکش های ایمنی، عینک محافظ، پیشبند لاستیکی، کفش های منناسب و غیره در حین کار ضروری می باشد. برای این منظور، خلاصه ای از نکات امنیتی که بسیار حائز اهمیت هستند، ذکر شده است :
- ترکیب کردن مواد شوینده و پاک کننده ها در محیط های کوچک و بسته ای نظیر حمام و آشپزخانه می تواند منجر به مشکلات شدید تنفسی گردد. زیرا از فعل و انفعالات شیمیایی این مواد با یکدیگر، گاز کلر آزاد می شود که با مخاط دهان و بینی واکنش میدهد و اسید کلریک ایجاد می کند که بسیار قوی و سوزاننده است. (این خطرات برای کودکان، افراد مسن و زنان باردار بیشتر است)
- استفاده از پودرهای سفید کننده آنزیم دار بسیار ایمن تر از موادی است که دارای بخار هستند.
- استفاده از دستکش و ماسک های محافظ مخصوص و استاندارد هنگام کار با مواد شوینده و ضدعفونی کننده بسیار مهم است. دقت داشته باشید مواد شیمیایی به راحتی می توانند از ماسک های کاغذی عبور کنند و باعث ایجاد مشکلات ریوی و تنفسی شوند. پس ماسک های کاغذی انتخاب مناسبی برای حفظ ایمنی نیستند!
- مواد شوینده شیمیایی باید دور از دسترس کودکان نگه داری شوند.
- در صورت ورود مواد خطرناک شیمیایی به دهان و چشم، باید موضع را سریعا با آب فراوان بشویید.
- هنگام احساس درد و سوزش شدید و طولانی مدت در نقاط حساسی مانند چشم سریعا به پزشک مراجعه کنید.
- هنگام بلعیده شدن مواد شیمیایی، فرد را مجبور به استفراغ نکنید. زیرا این عمل منجر به ورود سوختگی به ریه و آسیب های بیشتر خواهد شد. همچنین از خوردن آب پرهیز کنید و فقط دهان خود را با آب فراوان شستشو دهید. زیرا ترکیب آب با مواد شوینده می تواند منجر به فعل و انفعالات بیشتر شده و آسیب حاصل را دو چندان کند.
- همه انواع مواد شوینده و ضدعفونی کننده به مقادیر مختلف آسیب زا هستند. اما بیشترین میزان آسیب را جوهر نمک و وایتکس دارا می باشند. ترکیب این دو ماده با هر ماده دیگر نیز می تواند بسیار خطرناک باشد.